Binnenplein winkelcentrum de Mare in Alkmaar
Nieuwe droge blusleiding winkelcentrum de mare in alkmaar

Nieuwe droge blusleiding winkelcentrum de mare in alkmaar

nieuwe droge blusleiding winkelcentrum de mare in alkmaar 2
nieuwe droge blusleiding winkelcentrum de mare in alkmaar 3
nieuwe droge blusleiding winkelcentrum de mare in alkmaar 4
  nieuwe droge blusleiding winkelcentrum de mare in alkmaar 5

  Uitdaging

  Winkelcentrum De Mare in Alkmaar is een verzameling van supermarkten, warenhuizen en een groot aantal lokale winkels met elk hun eigen gezicht en hun eigen aanbod. Voor de bezoekers van deze winkelboulevard is er gratis parking aanwezig.

  BBA is gevraagd om een droge blusleiding te repareren welke was afgekeurd. Er was niet helemaal duidelijk wat er gerepareerd moest worden, in overleg is besloten om de leiding af te persen. Het bleek al snel dat de totale leiding lekte en rotte delen bevatte, dus werd deze droge blusleiding afgekeurd.

  Een droge blusleiding zorgt ervoor dat in het geval van brand de brandweer via vooraangelegde leidingen bluswater naar moeilijk bereikbare plekken kan transporteren. Een droge blusleiding bestaat vaak uit een aansluitpunt (herkenbaar aan de rode kast met rode B als sticker), waar de brandweer de brandweerwagen aansluit op het leidingnetwerk voor de aanvoer van bluswater en verschillende aftappunten waar de brandweerslangen kunnen worden aangesloten om te blussen.

  Gesprekken zijn gevoerd met de opdrachtgever en de gemeente Alkmaar. BBA heeft opdracht gekregen om een nieuwe droge blusleiding te maken voor de beveiliging van Winkelcentrum De Mare.

  Plattegrond de Mare 1maart2019

  Aanpak

  Na opdracht van de vastgoedeigenaar en het akkoord van de gemeente en de veiligheidsregio is de oude blusleiding, met een lengte van 280 meter, in zijn geheel gedemonteerd en afgevoerd door BBA. De nieuwe leiding zal bestaan uit 2 delen.

  Er is in totaal 240 meter nieuwe blusleiding gemonteerd met 8 speciale vandalisme bestendige brandkranen. Deze leidingen zijn niet worden gelast, maar zijn voorzien van Victaulic koppelingen. Het grote voordeel hiervan is, dat een lekke of slechte leiding snel te repareren of te vervangen is.

  BBA is aangesteld voor de:

  • Projectbegeleiding
  • Engineering
  • Inbedrijfsstelling / afpersen
  • Monteren van het aangeboden materiaal
  • Demontage van de bestaande componenten

  Blusleiding 1

  De eerste blusleiding begint bij de algemene fietsenstalling. Het aansluitpunt is buiten geplaatst in een gevelkast, op een zodanige manier dat de brandweer daar zonder obstakels bij kan. Deze leiding zal tot de deuren stoppen. De leiding is vrijwel op dezelfde locatie gemonteerd als de oude verwijderde leiding. Op de diverse palen is er een speciale vandalisme bestendige brandkraan geplaatst. De leiding zal in zijn geheel kunnen worden afgetapt. Op de locaties waar nu de leiding naar boven gaat, zijn er 4 leidingen naar boven gemonteerd. 2 leidingen komen in het midden van de winkelpromenade naar boven. Deze leiding is tot op ongeveer een halve meter boven het straat niveau geplaatst en zijn voorzien van een speciale vandalisme bestendige brandkraan. In totaal komen er op de winkelpromenade 4 speciale vandalisme bestendige brandkranen.

  Blusleiding 2

  Leiding 2 begint bij het fietspad. Het aansluitpunt is buiten geplaatst in een gevelkast, op een zodanige manier dat de brandweer daar zonder obstakels bij kan. De nieuwe leiding is op dezelfde locatie geplaatst als de oude verwijderde leiding. De leiding gaat via de boxen via de parkeergarage naar de uitbouw van de winkels.

  Na deze werkzaamheden zijn de leidingen afgeperst en opgeleverd met een keuringsrapport.

  Resultaat

  nieuwe droge blusleiding winkelcentrum de mare in alkmaar 7
  nieuwe droge blusleiding winkelcentrum de mare in alkmaar 8
  nieuwe droge blusleiding winkelcentrum de mare in alkmaar 9
  nieuwe droge blusleiding winkelcentrum de mare in alkmaar 10

   Contact met BBA

   Klaar voor de volgende stap?
   Neem contact op